#VVD Limburg: #Schaliegas biedt kansen (#zondagnieuws)

Uit het colofon van “Zondagnieuws,” huis aan huis verspreid in heel Limburg:

Inhoud
In ZondagNieuws staat de inhoud voorop. Naast lokale berichtgeving ligt de nadruk vooral op de weekendbeleving en vrijetijdsbesteding. Regelmatig terugkerende thema’s zijn onder meer cultuur, reizen, sport, recreatie en uitgaan, maar ook onderwerpen als wonen, auto’s, natuur, gezondheid en trends komen aan bod.
De krant biedt ruimte voor zakelijke informatie, aantrekkelijke lezersreizen, uitgaanstips en puzzels. Regelmatig verschijnen ook pagina’s met historische en heemkundige streekinformatie, achtergrondreportages over bijzondere mensen en gebeurtenissen en fotografische terugblikken op grotere en kleinere evenementen. De agenda geeft een overzicht van activiteiten in de regio.

Tamelijk onschuldig altijd, af en toe een wethouder die nieuwe plannen uitlegt, en verder vooral “heemkundige streekinformatie” en fotografische terugblikken. Geen woord over partijpolitieke propaganda. Wie schets dus mijn verbazing als vanmiddag de laatste editie op de mat valt:

20130831-233350.jpg

Chocoladeletters op de voorpagina, mijn aandacht hebben jullie! Wat lezen we zoal?

“Het gas zit nu eenmaal in de grond, en kan er dus ook uit”
Dus alles wat in de grond zit moet er ook maar uit? Ongeacht of er een klimaatprobleem van hier tot de Noordpool ligt? Die vraag hoeven we niet te beantwoorden?

Nope, want “Schaliegas is veel milieuvriendelijker dan de steenkoolgestookte centrales”. En ook dan zonne-energie, wind, biogas, geothermische energie en waterkracht? Nee dus, maar omdat het iets (en zelfs daar valt over te redetwisten, lekkend gas is een ernstig broeikas gas, 25x zo erg als CO2) schoner is moeten we dat maar gebruiken. Namens jullie achterkleinkinderen, bedankt voor dit heldere inzicht!

Dan vergelijkt de VVD schaliegas met het plaatsen van in China geproduceerde windmolens, “allesbehalve milieuvriendelijk”. HEEEEEEE VVD’ers, wel eens gehoord van de Nederlandse industrie die om opdrachten zit te springen? Gaan jullie die schaliegasboortorens ook in China laten maken, of worden die wel lokaal gemaakt?

“De grootste kansen liggen bij de chemische industrie en de landbouw”. Vertellen jullie de lezer er ook eerlijk bij dat het schaliegas het internationale gasnet in verdwijnt en een druppel op de gloeinde plaat zal zijn, de gasprijs zal geen cent dalen, en de lokale aspergeboer of plasticfabriek heeft er dus niets aan.

“Nu blijkt uit het onderzoek … dat de risico’s … goed zijn op te vangen”. Beste Limburgse VVD, dat onderzoek van Witteveen en Bos is niks waard, want datzelfde onderzoeksbureau heeft in opdracht van de EU onlangs opgeschreven dat zo goed als alle denkbare risico’s groot tot zeer groot zijn. Jullie vrienden in de chemische industrie kennen de volgende regel maar al te goed : “When in doubt, don’t”. Dus alleen al vanwegen het feit dat de onderzoekers het de ene keer wel denken te weten en de volgende keer niet moeten we het niet doen.

“Ook de potentiële koopkrachtwinst via de export van schaliegas is een enorme herstelkans voor de economie”. Kijk het is van tweëen een, of het gas brengt de hoofdprijs op voor de export, of de lokale industrie krijgt goedkoper gas (en dat ging niet lukken zagen we net), wat is het nou? En de burger heeft volgens mij geen cent teruggezien van het fors duurdere aardgas sinds 2006, dus hoe gaat de VVD dat voordeeltje naar de burger terugsluizen?

En dan wordt even in 1,5 zin over de aanwezige hoeveelheid en de procentueel winbare hoeveelheid heengewalst, eerst even lekker maken met 150% van Slochteren, en dan afsluiten met …. “alleen aan te tonen met proefboringen”

Tot zover het krantenstukje.

De redacteur die het stukje plaatste (het is gekopieerd van de website van de VVD) heeft dit hoogst relevante stukje weggelaten:

Voor Limburg is schaliegas een kans die we niet zo maar voorbij mogen laten gaan. Echter, waar God een kerk bouwt, bouwt de duivel een café. Zo ook hier. Risico’s waren er bij de exploitatie van de Limburgse mijnen en zo kent ook schaliegas risico’s. DSM-dochter Hexagon Energy heeft een vergunning voor het zoeken naar gas in De Peel, maar heeft nog geen plannen om te boren. Het bedrijf studeert nog op de effecten en mogelijkheden.

Kijk dát wist ik nog niet, dát is nieuws, waarom meldt U dat niet even, Zondagskrant, te gevoelig?

En ik kom vaak in de Peel, schitterend natuurgebied, een van de mooiste van Nederland. Welke halve zool heeft een vegunning gegeven om daar te boren, en op welke gronden? Er was toch een embargo op de vergunningenprocedure? Hoe komen ze dan aan een vergunning? Daarover later meer.

Maar goed, to the point nu! Welke VVD-statenlid heeft zijn invloed gebruikt om op de voorpagina van een huis-aan-huis-krantje zo’n ongefundeerd stuk partijpropagande neer te laten zetten, zonder tegengeluid en zonder redactioneel commentaar, terwijl volgens mij de landelijke tendens toch iets genuanceerde was dan dit halelujaverhaal van de “VVD Limburg”. Dit riekt weer naar een lekker stukje cliëntellisme belangenverstrengeling onhandig politiek opereren waar Limburg zo graag van af wil komen.

Mijn advies : schoenmaker, blijf bij je leest! Eens kijken wat er morgen voor leuks in de buurt te doen is.

Ps.
De burgermeester van Weert vroeg ons, nieuwe inwoners van Weert, van de week wat de gemeente als eerste moest veranderen. Ik stelde voor om Weert schaliegasvrij te verklaren. Dat was toen een beetje gekscherend, maar ik geloof dat ik er nu maar serieus werk van moet gaan maken.

Pps. Op de website van VVD-Limburg staat statenlid Kirkels te boek als wethouder van Weert, dat is hij al een poosje niet meer.
20130831-201232.jpg

Advertenties

Over Lars Boelen

I have a privately held company in sustainability advice. I specialise in transforming houses from gas-heated to using sustainable sources.
Dit bericht werd geplaatst in CO2, economie, Limburg, Politiek, schaliegas en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s