Tégengas bij schaliegashype (1)

Dit stuk is op 12-2-2013 ook geplaatst op de website van stichting Urgenda : Wij Willen Actie

Vandaag (1-2-2013) een enthousiast artikel in de NRC over schaliegas. Ik volg de ontwikkelingen rond schaliegas al een paar jaar in het kielzog van mijn Peak Oil hobby. Als nieuwe Weertenaar begin ik de discussie met steeds meer interesse te volgen omdat er een shortlist is waarop Weert staat als potentiële proefboorlocatie. Ik ben bang dat dit soort artikelen leiden tot een langzame acceptatie van de risico’s dus hier een klein beetje tegengif:

– de opbrengst van de beste winningplekken (die bestaan wel degelijk) in Amerika worden ge-extrapoleerd als productienorm voor ALLE schalieformaties ter wereld. Deze beste plekken zijn natuurlijk als eerste gewonnen (u pakt toch ook eerst de lekkerste bonbon uit de doos?), wat nu rest is van mindere kwaliteit. Veel zal niet rendabel winbaar blijken.
20130202-173308.jpg
(dit hele plaatje bestaat uit “schaliereserves” maar de winningsinstallaties staan met z’n allen op een kluitje omdat de rest eigenlijk niet productief genoeg is om te ontginnen)

– in Amerika is de grond ONDER je huis ook jouw eigendom, waardoor je het (voor een deel van de potentiele winst) mag “verhuren” aan wie je maar wil. In Europa wordt er heel verschillend omgegaan met minerale rechten: in Frankrijk heeft men grote hoeveelheden kernenergie, Duitsland is serieus op weg een belangrijk deel van z’n energie uit zon en wind te halen. Hierdoor heeft de overheid niet zo’n behoefte wilde avonturen aan te gaan en hebben deze landen geen moeite met een schaliegas verbod. Polen probeert van Russisch gas af te komen, en Nederland probeert z’n gasrotonde veilig te stellen, en dat zijn precies de plekken waar schaliegasboorders een voet tussen de deur lijken te krijgen, ongeacht de geologische kwaliteit (gasinhoud) van de schalielagen. Als burger ben je dus overgeleverd aan de politieke “waan van de dag”, terwijl het gaat om serieuze beslissingen over de toekomst van de energievoorziening van onze samenleving.

– schaliegasbronnen kennen een enorm steile productiecurve (de verkeerde kant op). Als de bron uitgeput is moet er opnieuw geboord worden, het is rennen om stil te staan als je eenmaal je energievoorziening er op inricht.

20130202-172719.jpg
70% van het gas dat uit een bron komt wordt in de eerste 5 jaar gewonnen, en je moet dus na 5 jaar een nieuwe bron boren om de productie op peil te houden. Het is questieus of de bron na de eerste 5 jaar nog economisch te ontginnen is. Als de exploitatiekosten te hoog worden zal de bron gesloten worden en de resterende 30% van de “bewezen” gasvoorraad dus voor altijd in de grond blijven zitten (of langzaam weglekken naar de atmosfeer en daar als broeikasgas fungeren). Wie garandeert ons dat een bedrijf dat geld verliest op zo’n put ook nog eens gaat investeren in het tot in de oneindigheid bewaken van zo’n bron op methaan lekkages…. Oeps bedrijf failliet….. Gelukkig zijn er altijd nog belastingbetalers om daarvoor te zorgen. We worden nu met de eerste proefboringen lekker gemaakt, maar als de opbrengst na 5 of 10 jaar tegenvalt hebben we wel alle risico’s al genomen.

– de “fracking” vloeistof is soms extreem giftig (samenstelling geheim). De VS hebben (onder Bush jr.) speciale wetten aangenomen waardoor grondwaterbescherming niet meer geldt in gebieden waar gas gewonnen wordt. Dit gaat desastreuze gevolgen hebben voor volgende generaties:

Companies injected large amounts of other hazardous chemicals, including 11.4 million gallons of fluids containing at least one of the toxic or carcinogenic B.T.E.X. chemicals — benzene, toluene, xylene and ethylbenzene. The companies used the highest volume of fluids containing one or more carcinogens in Colorado, Oklahoma and Texas.

Overigens zegt Cuadrilla, het engelse bedrijf dat in Nederland proefboringen doet, dat haar Frackingvloeistof volkomen veilig is. Ik vind het openscheuren van de aardkorst en er biocide inspuiten nou niet het schoolvoorbeeld van verantwoord omgaan met de grondwaterspiegel, maar ja wie ben ik om dat te beoordelen?

– het doorboren van grondwaterlagen is inherent onveilig, grondwater vervuild met fracking vloeistof is voor altijd verloren en wordt onbruikbaar voor consumptie doeleinden : zie de documentaire “Gasland” en gaswinning in Engeland

– schaliegaswinning is kapitaal intensief, en pas op gang gekomen toen de FED de geldpers openzette. Zonder gratis geld (voorfinanciering) kan schaliegas niet uit

– de enige bedrijven die echt verdienen aan de winning zijn de boorders, ze verdwijnen als ze klaar zijn met boren en dragen NUL risico voor schade die ontstaat als ze weg zijn.

– lekkend schaliegas (methaan) is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2 (26x), waardoor milieuclaims (schaliegas is schoon) met een flinke korrel zout genomen moeten worden.

– het aanbrengen van extra kilometerlange scheuren in de Limburgse aardkorst is echt heel slim gegeven de aardbevingsgeschiedenis van de regio

Tot slot : er zitten in de hele wereld nog absurde hoeveelheden koolwaterstoffen (noem het fossiele brandstoffen) in de grond in de vorm van methaanhydraten, moerasgas in de permafrost, schalie, schaliegas, oliezanden en noem het maar op, maar die moesten we maar niet allemaal opbranden om de kachel aan te houden. We zijn nu nog rijk genoeg om om te schakelen naar warmtepompen, betere isolatie en biogas, laten we daar gebruik van maken. Laten we ons niet verleiden tot het op gaan branden van steeds laagwaardiger koolwaterstoffen om het feestje maar in stand te houden, eens houdt het toch op. Laten WIJ nu de pijn nemen, in plaats van de zooi door te schuiven naar onze kinderen.

Update 15-2-2013 : Boorongelukken komen gewoon voor
Lachen : “use of a vacuum truck to try to suck up the liquid”

Advertenties

Over Lars Boelen

I have a privately held company in sustainability advice. I specialise in transforming houses from gas-heated to using sustainable sources.
Dit bericht werd geplaatst in CO2, schaliegas en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s